Karkeakarvaisen kettuterrierin trimmausTrimmaustyylejä on varmasti yhtä monta kuin trimmaajiakin. Esittelen tässä jutussa oman tapani trimmata sekä perustrimmauksen että näyttelytrimmauksen.

Karkeakarvaisen kettuterrierin turkki trimmataan nyppimällä karva käsin tai trimmausveitsellä. Saksia käytän vain tassunpohjiin. Perustrimmaus aloitetaan koiran karvan ollessa kypsää nypittäväksi. Yleensä karva on valmis, kun koirasta alkaa irrota muutamia karvoja. Oikein trimmatusta turkista ei muulloin juuri lähde karvaa.

Itse trimmaan koirat aina kaksi peräkkäistä kertaa kuuden viikon välein. Tämän jälkeen karva saa taas kasvaa. Tällä tavalla karvan laatu pysyy hyvänä ja toisen trimmauksen jälkeen peitinkarva jää päällimmäiseksi ja turkki on säänkestävä. Peitinkarva ja pohjavilla ovat tällä tyylillä trimmattuna selvästi eri kerroksissa. Tämä helpottaa myös seuraavaa trimmauskertaa huomattavasti.

Myös näyttelytrimmaus onnistuu tällä ohjeella, kun perustrimmaus on tehty siten, että karvakerrokset ovat aloitettaessa oikein päin eli karkea peitinkarva on päällimmäisenä. Jos koira käy näyttelyissä harvoin tai vaikka vain kerran elämässään, saa karvan tällä taktiikalla vähällä vaivalla parhaaseen mahdolliseen näyttelykuntoon. Itse trimmaan kaikki omat ja muidenkin koirat tällä tavalla. Jatkuvasti näyttelykarvassa pidettävät koirat trimmataan eri tavalla.Perustrimmaus

Perustrimmaus tehdään kahdessa vaiheessa. Ensimmäisellä kerralla nypitään peitinkarva kauttaaltaan pois, ja vain pohjavilla jää jäljelle. Itse en kampaa koiraa ennen nyppimistä, jotta koko karvakerros lähtee helpommin kerralla pois. Jalkoihin ja kuonoon voi jättää pidempää karvoitusta korostamaan rodunomaisia piirteitä. Näiltä alueilta karva myös kammataan ennen nyppimistä, ja vain haluttua karvan pituutta pidemmät karvat nypitään. Pidemmän ja lyhyemmän karvan rajakohdat häivytetään.

Toinen trimmaus tehdään noin kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä trimmauksesta. Uusi peitinkarva on tällöin jo näkyvissä pohjavillan alla, ja kaikki sitä pidempi karva nypitään pois. Jalat ja kuono nypitään kuten aiemminkin. Uusi peitinkarva pääsee nyt karkeutumaan, ja jo parissa viikossa karkeus ja värit alkavat olla parhaimmillaan.Lähtötilanne. Koiralla pitkäksi kasvanut peitinkarva.


Peitinkarva on nypitty kauttaaltaan pois. Pohjakarva on jätetty jäljelle.


Kuuden viikon kuluttua pohjakarva on päällimmäisenä, mutta alla on jo uusi peitinkarva.


Pohjakarva on nypitty pois ja uusi peitinkarva on nyt näkyvissä.


Koiran turkki 10 viikkoa ensimmäisestä trimmauksesta. Karva karkea ja värit kirkkaat.Näyttelytrimmaus

N√§yttelytrimmaus aloitetaan karkean karvan ollessa p√§√§llimm√§isen√§. Kaksi ensimm√§ist√§ nyppimist√§ tehd√§√§n samoin kuin perustrimmauksessakin. Onnistumisen edellytys on oikea ajoitus! Karva on t√§ll√§ tavoin tehtyn√§ n√§yttelykunnossa vain yhden, korkeintaan kaksi viikonloppua. Ensimm√§inen trimmaus tehd√§√§n 8‚Äď9 viikkoa ennen n√§yttely√§ ja toinen trimmaus 4‚Äď5 viikkoa ennen n√§yttely√§. Uusi peitinkarva on t√§ll√∂in juuri ja juuri tullut n√§kyviin.

Kolmannessa trimmauksessa nypitään lähinnä lyhyeksi haluttavia alueita: kaula, lavat, pää ja takapuoli. Selkä, kupeet ja ylälinja jätetään tässä vaiheessa koskematta. Kolmas trimmaus tehdään kaksi viikkoa ennen näyttelyä ja viimeinen trimmaus näyttelyä edeltävänä päivänä. Tässä neljännessä trimmauksessa lyhyet alueet käydään taas läpi ja koira siistitään kauttaaltaan. Jalkakarvoja voi siistiä hieman joka trimmauksella.


Lähtötilanne. Koiralla pitkäksi kasvanut peitinkarva.


Peitinkarva on nypitty kauttaaltaan pois. Pohjakarva on jätetty jäljelle.


Neljän viikon kuluttua pohjakarva on päällimmäisenä, mutta alle on juuri ja juuri kasvanut uusi peitinkarva.


Pohjakarva nypitty pois ja uusi peitinkarva näkyvissä.


Kuuden viikon kuluttua lähtötilanne.

Lyhyeksi haluttavia alueita nypitty.


Näyttelyä edeltävänä päivänä, kahdeksan viikkoa ensimmäisestä trimmistä.

Lyhyeksi haluttavat alueet nypitty jälleen ja siistitty koiraa kauttaaltaan.
web design by Sami Ihantola